Köre Kikötő - Kisköre városi kikötője és a nyaralóhajók báziskikötője / Biciklistippek

Tiszaszőlős - Tiszaderzs

A Tiszaszőlős-Tiszaderzs szakasz hossza: 9,2 km

A Tiszaszőlős és Tiszaderzs közötti szakaszon található a Tisza-tó legismertebb szigete az Aranyosi-sziget. A háromszög alakú sziget, amely Európa legnagyobb síkvízi mesterséges szigete a Tisza szabályozásának következtében alakult ki. Az elmúlt 40 évben gazdag flóra és fauna alakult ki ezen az elzárt helyen. Az egykori ártér mára fákkal sűrűn benőtt terület, amely helyet ad az úszó és gázló madaraknak is. A folyó ennél a mesterséges szigetnél felgyorsult, így ez az oxigéndús víz a tiszai halaknak is kitűnő élethelyet biztosít. Az Aranyosi-sziget így kifejezetten kedvelt horgász célpont is. A sziget az V. számú öblítőcsatornán keresztül közelíthető meg a legjobban.

A Tiszavirág kikötő kedvelt kiindulási pontja a horgászoknak. Az apró kikötő kereszteződésében juthatunk el Tiszaderzsre, ami 2,5 km-re található a gáttól. Tiszaderzs takaros kis falu sok kis látnivalóval, található itt például egy 13. században épült Domonkos-rendi romtemplom is, illetve a kétszáz éves Borbély-kúria is, amelyet a legendák szerint egy titkos, föld alagút köt össze. Természetesen az alagút hollétére a mai napig nem derült fény, azonban a helyiek gyanítják, hogy igaz lehet a legenda.

Tiszaderzsnél található továbbá a Cserőköz is, amely a Holt-Tisza által ölelt csendes, eldugott terület, remek helyszínt biztosít az elvonulásra, elcsendesedésre.

Tiszaszőlős Facebook oldala: https://www.facebook.com/places/Ha-erre-jarsz-Tiszaszolos/106461252723351/

Tiszaderzs weboldala: http://www.tiszaderzs.hu/

Tiszaderzs Facebook oldala: itt