Köre Kikötő - Kisköre városi kikötője és a nyaralóhajók báziskikötője / Biciklistippek

Poroszló - Tiszafüred

Poroszló - Tiszafüred táv biciklistippek

A Poroszló - Tiszafüred táv hossza: 10,4 km

Poroszlói látnivalók a bicikliút mentén:

Poroszlón található a Tisza-tavi Ökocentrum, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.

A Tisza-tavi vízi sétány, ez a másfél kilométer hosszú, nádszigetek között kanyargó fapalló út, amin több madármegfigyelő házikó is található. A fapallóút csak csónakkal közelíthető meg. Menetrendszerű csónakok indulnak ide az ökocentrum kis kikötőjéből és a Fűzfa kikötőből. Utóbbi a híd lábánál található a Fűzfa hotellel szemben.

A településen két kikötő található (a harmadik az ökocentrum csónakmegállója), a Delfin és a Fűzfa kikötő. Mindkettőben lehetőség van jogosítvány nélkül vezethető, kis teljesítményű motorral felszerelt facsónak, kenu és kajak bérlésére. Mindkét kikötőben van mindenki számára használható WC és büfé.

A Fűzfa Hotel és Pihenőpark Poroszlón ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész család számára. Kitűnő szállodai szolgáltatások, faházak, étterem, konferencia terem, uszoda és wellness részleg, termál medence, bowling pálya és drinkbár áll az ide-látogatók rendelkezésére.

A fürdőzni vágyók számára ideális választás lehet a Delfin Kikötő, ahol árnyas fák, ingyenes belépés, és szuper sporteszközök (kosárlabdapalánk, röplabda háló, vízilabda kapu, gyermek vízi csúszda) nyújtanak kiváló szórakozási lehetőséget az egész család számára.

Poroszló és Tiszafüred közötti biciklis út a kiskör legújabb biciklis szakasza. 2020. június 20-án adták át a négy kerékpáros hidat és a 10 km hosszú új bicikliutat. A táv különlegessége, hogy teljesen keresztezi a Tisza-tavat, így az idelátogató gyönyörű képet kaphat a tó változatos belsejéről. Poroszlóról indulva a Poroszlói-medencét keresztezi az út, rajta két híddal, a szinusz hullámot jelképező Eger-patak-híd (308 méter hosszú) és kecses Rima-patak-híd. Tiszafüred felé haladva bal oldalon a Tiszavalki medence “Dühös-lapos” medre látható, ahol mindig dühösen fúj a szél. Távolabb a messzeségben a madárrezervátum található, amely a Hortobágyi Nemzeti park fokozottan védett területe, ide motorcsónakkal nem is lehet behajtani. 

Az úton tovább haladva a biciklis út jobb oldalán végig egy öblítőcsatorna látható, amelyre szinte teljesen ránőttek a fák. A Tisza-tavon összesen 11 öblítőcsatorna van, mindegyike kis zsilippel zárható, hogy áradás esetén ne jusson be a hordalékos víz.

Poroszló és Tiszafüred között, a Tisza folyó felett három híd áll egymás mellett. A vasúti híd (Füzesabony-Debrecen) a közúti híd és a legújabb, 280 méter hosszú kerékpáros híd. A híd lábánál található a legendás Fehér Amúr étterem, mellette egy kis kikötővel, csónakbérlési lehetőséggel. A Tisza másik oldalán a bal parton egy régi magtár romos épülete és egy kis bakterház áll. 

Tiszafüred előtt a X-es számú öblítőcsatornát keresztezi a bicikliút, amin Magyarországon egyedülálló “holland-típusú” csapóhíd épült a már meglévő zsilipre. A híd nyitás és zárás folyamatát egy külső ellensúly segíti. A híd szerkezete azonos Vincent Van Gogh - The Langlois Bridge at Arles (1888) című - híres festményén ábrázolttal.  

A híd lábánál, a Füredi-Holt-Tisza mentén található a Balneum Hotel, majd 200 méterre a Tisza-Tavi Kerékpáros Centrum. A bicikliút itt ketté ágazik, egyenesen Tiszafüred centrumba juthatunk, jobbra pedig a tiszafüredi szabadstrand és kerékpáros pihenőpark felé. A tiszafüredi szabadstrandot 2020 nyarán újították fel teljesen, a speciális sulyomtávoltartó stégrendszeren kívül számos más korszerűsítési eljárás történt.

Gasztronómiai kalandozások a Poroszló-Tiszafüred szakaszon:

Egyéb látnivalók:

Poroszló weboldala: https://poroszlo.hu/hu/turizmus-rendezvenyek  

Poroszló Facebook oldala: https://www.facebook.com/POROSZL%C3%93-116696091739863/

Tiszafüred weboldala: http://tiszafured.hu/

Tiszafüred Facebook oldala: https://www.facebook.com/polgarmesterihivatal.tiszafured/